Info

Den 10 februari 2001 hölls ett möte i Spikgården på Vallby Friluftsmuseum i Västerås resultatet blev Sveriges Tomtegille.

Gruppbild på gillet
Bild: Gruppbild på gillets medlemmar 2001.

Föreningen stöder och främjar jularrangemang i syfte att bevara och förstärka jul- och tomtetraditionerna i Sverige.

Det svenska gillet samarbetar med de nordiska föreningarna samt med Santa Claus of Greenland som är den största tomteföreningen. Gillets medlemmar träffas några gånger om året på olika arrangemang och evenemang.

Samtal inför bildandet.
Bild: Samtal vid bildandet av Sveriges tomtegille.

Könsfördelningen är ganska jämn, vi har för närvarande ca.60% manliga och 40% kvinnliga medlemmar.

För den som vill bli medlem går det till på följande sätt: Du vänder dig till styrelsen i tomtegillet direkt, men du kan  också kontakta en tomte nära  dig, som vidarebefordrar intresset till styrelsen. Sen sänder vi dig en ansökningsblankett, som när den återvänder till styrelsen, behandlas, och sen utses en fadder till dig, och så börjar ditt provår. Faddern är till för att hjälpa dig  med praktiska saker inför träffar, årsmöten o.s.v. Provåret är för att känna efter om det känns trivsamt att vara medlem och också för att du skall lära känna oss andra tomtemedlemmar och att du känner att du är villig att verka som tomte enligt Tomtegillets stadgar. Vid årsmötet efter provårets slut tas du sedan upp i Sveriges Tomtegille om årsmötet så bestämmer.

Styrelsen
Bild: Glada tomtar vid bildandet av Sveriges tomtegille.

Vi välkomnar mycket gärna nya medlemmar – så vi väntar på din ansökan.!
Klicka här för att komma till ansökan.

Organisationen har inget eget vinstintresse och är helt oberoende av politik och religion. Det man kämpar för, är att stärka och bevara de goda jultraditionerna. Alla barn ska ha chans till en vänlig glad skäggig, rödkindad, rödklädd tomte eller  en tomtemor, och framför allt en nykter icke rökande julklappsutdelare på julafton..

Vi ger också ut en medlemstidning Tomteposten, som utkommer ca. 3 gånger per år och som är papperstidning och sänds hem till din brevlåda. Tomteposten sänds också till provmedlemmar.